Saturday, July 10, 2010

Laevareisijad hakkavad saama reisi hilinemise korral hüvitist

Laevareisijate õigused suurenevad 2012. aastal, sest Euroopa Parlamendi täiskogu kiitis täna heaks vastava määruse.


Euroopa Parlamendi Eesti infobüroo teatel sätestab uus õigusakt hüvitised hilinemiste ja tühistamiste puhul, maksed õnnetusjuhtumite korral ning abi puuetega reisijatele.

Parlament nõuab samasuguseid õigusi ka bussireisijatele, ent läbirääkimised liikmesriikidega sel teemal alles käivad.

Vastavalt uutele reeglitele peavad meretranspordi ettevõtted hüvitama pileti hinna või võimaldama marsruudi muutmist nendele reisijatele, kelle reisi väljumine hilineb enam kui 90 minutit.

Selle alla ei käi juhtumid, kui ettevõte suudab tõestada, et viivitus on põhjustatud ilmastikutingimustest või erakorralistest asjaoludest väljaspool nende kontrolli. Lisaks tuleb reisijatele võimaluse korral pakkuda süüa.

Hoolimata sellest, kas reisijad otsustavad reisida või mitte, on neil õigus saada hüvitist 25 protsendi ulatuses piletihinnast järgmistel juhtudel:

  • -maksimaalselt 4 tundi kestma pidanud sõidul hilineb laev saabumisel üle 1 tunni;
  • -4 kuni 8 tundi kestma pidanud sõidul hilineb laev saabumisel üle 2 tunni;
  • -8 kuni 24 tundi kestma pidanud sõidul hilineb laev saabumisel üle 3 tunni;
  • -üle 24 tunni kestma pidanud sõidul hilineb laev saabumisel üle 6 tunni.


Kui laev hilineb saabumisel üle kahe korra enam kui äratoodud miinimumid, on reisijatel õigus saada hüvitist 50 protsendi ulatuses piletihinnast.

Kui reisija seda soovib, tuleb hüvitist tasuda rahalises vääringus, mitte asendusreisiga. Reisijad, kes peavad ööbima reisisadamas, saavad õiguse hotelliarve hüvitisele kuni 80 eurot (1252 krooni) öö kohta ja maksimaalselt kolmeks ööks.

Sama määrus ütleb, et reisija puuet ei tohi kasutada põhjusena tema pardale mitte lubamiseks. Puuetega inimestele tuleb osutada sadamates tasuta abi tingimusel, et vedajale või sadamaoperaatorile on sellisest vajadusest teatatud registreerimisel või vähemalt 48 tundi enne reisi väljumist. See kehtib ka ristluslaevade reisijatele.

Kõnealused reeglid jõustuvad 2012. aastal. Eeskirju peavad täitma kõik reisilaevad, mis veavad enam kui 12 reisijat, ent ette on nähtud teatud erandid, näiteks ekskursioonilaevadele.

Laevareisijad saavad lennureisijatega võrreldes lisaõigusi, sest lennureisijatel ei ole õigust saada hüvitist lendude hilinemise korral.

Bussireiside puhul soovivad Euroopa Parlamendi liikmed rahalist kompensatsiooni või marsruudi muutmise võimalust kui väljumine viibib üle kahe tunni, ning kuni 1800 euro (28 170 krooni) suurust kompensatsiooni pagasi kaotuse puhul.

EP saadikud nõuavad ka piiramatut vastutust ja ettemaksu kohustust ettevõtetele, kelle tegevus on põhjustanud reisijatele vigastusi või lõppenud surmaga. Samuti soovivad saadikud, et puuetega inimestele osutataks tasuta abi.

Saadikud soovivad lisaks, et bussireisijate määrus hõlmaks mitte ainult kaugliine, vaid ka piirkondlikke bussiliine. Kuna läbirääkimised nõukoguga ei ole lõpule jõudnud, on tõenäoliselt oodata lepitusmenetlust.

No comments:

Post a Comment