Tuesday, March 16, 2010

Scaniast saab Emanuele D´Abundo Primo

Rohuküla–Heltermaa liini teenindanud parvlaev Scania tegi eile hommikul kl 6.30 oma viimase reisi. Alus müüakse itaallastele ja ta nimeks saab Emanuele D´Abundo Primo.

10. märtsil täitus Scanial 10 aastat Eesti lipu all sõitmist ning ka Itaaliasse müüduna hakkab laev reisijaid vedama sama pikal marsruudil, kui oli Rohuküla–Heltermaa liin.

“Praeguse info kohaselt planeerivad itaallased Scania sõitma panna Napoli ja Ischia saare vahet. Reisi pikkus on üllataval kombel sama – 12 meremiili –, kuid seal pole kanalit probleemiks,” ütles Scania saarlasest kapten Otto Ojamaa, kes juhtis laeva selle vastuvõtmisest kuni eilse päevani välja.
Kapten meenutas, et kui Scania aastal 2000 Väinamerele tuli, oli ta suur laev – ei olnud reedeõhtuti enam autosid maha jäämas ja kõik toimis. Aga juba varsti tundus, et hakkab väikseks jääma, autod olid muutunud suuremaks ja laiemaks.

“Eks see kõik on ajamärk, et muutused siia jõuavad,” mõtiskles kapten. “38 aastat on laeva jaoks üsna palju. Me oleme suutnud laeva säästa, tänu eesti meremeestele on see hästi säilinud,” tunnustas ta meeskonda. Otto Ojamaa lisas, et ka Itaalias läheb Scania headesse kätesse ja saab n-ö uue elu.

“Ka meile on tänapäev kohale tulnud: õigel ajal tehtud õiged otsused tõid siia “Muhumaa” ning meil on rekonstrueeritud ja heakorrastatud sadamad ja veesüsteemid,” rääkis Ojamaa.

Scania on aastate jooksul sõitnud erinevaid liine. Laeva süvise optimaalsus võimaldas sel sõita nii Rohuküla–Heltermaa kui ka Virtsu–Kuivastu liinil. Rahvusvahelisel Mõntu–Ventspilsi liinil sõitis laev suviti neli aastat. 2001–2002 oli Scania ligi kolm kuud Fääri saarte käsutuses.
AS-i Saaremaa Laevakompanii tegevdirektor Tõnis Rihvk lausus, et Scanial on 10 aasta jooksul väga hästi läinud. “Ta võeti inimeste poolt väga hästi vastu ja investeering oli kindlasti hea. Ma arvan, et ta oli ja on ka praegu väga hea laev,” sõnas Rihvk.

Müügitehing ei ole veel sõlmitud, kuid loodetavasti lüüakse käed juba lähipäevil. “Eks me müüme vanu laevu sõltuvalt sellest, kuidas uued laevad liinile jõuavad. Müügis on nad praegu kõik, aga müügiprotsess sõltub sellest, kuidas oleme suutelised uusi laevu vastu võtma,” selgitas Tõnis Rihvk. Parvlaev Scania mahutab 80 autot ja 400 reisijat.

No comments:

Post a Comment